Waar u rekening mee moet houden bij het kopen van een terrashaard

Terrasxxl biedt al geruime tijd terrashaarden aan van het merk livin flame. Zeker de laatste jaren worden deze steeds populairder. Toch vragen veel mensen zich vaak af wat nu precies het nut van een terrashaard is en waar je op moet letten als u er eentje wilt kopen. Dit zijn zeker geen verkeerde vragen, aangezien het ten eerste vaak om een behoorlijk bedrag koopt en alles wat met vuur te maken heeft natuurlijk niet helemaal zonder risico`s is. Er zijn daarom zeker een aantal goede tips te geven bij het kopen van een livin flame vuurkorf of terrashaard via terrasxxl.

Vuurkorf of sfeerhaard?
Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de diverse soorten haarden die u bij terrasxxl kunt kopen. Dit heeft vooral te maken met het doel van de te kopen terrashaard. Wilt u namelijk een terrashaard puur voor de sfeer? Of wilt u er bijvoorbeeld ook op kunnen barbecueën. Beide is namelijk mogelijk. Binnen onze collectie vind je namelijk zowel vuurkorven als sfeerhaarden. Een vuurkorf is daarbij zonder meer de makkelijkste aankoop. Deze is zeer licht, makkelijk te verplaatsen en heeft ook geen speciale rookafvoer nodig. Uiteraard is deze alleen buiten te gebruiken en moet u goed letten op de windrichting.

Livin Flame Gao Terrashaard TerrasXXL Livin Flame Endo Terrashaard TerrasXXL

Buitenkachel
Een sfeerhaard is een heel ander verhaal. Dit is in feite een buitenkachel die op meerdere manieren gebruikt kan worden. Livin Flame heeft diverse modellen met een vuurplaats en schoorsteen, zoals de Baya, de Fez en de Lagos. Het makkelijkste is om deze buiten te plaatsen, bijvoorbeeld tegen een buitenmuur op uw terras. U kunt het dan in de herfst of het voorjaar behaaglijk warm stoken, zodat u toch nog buiten kunt zitten. Ondanks de mindere temperatuur. Daarbij is de schoorsteen hoog genoeg om de rook over u heen te laten waaien, zodat u er geen last van heeft. De meeste terrashaarden zijn licht genoeg om met wat moeite verplaatst te worden. In de winter kunt u ze dan ook binnen zetten. Een andere optie is om ze te bedekken met een speciale doek.

Livin Flame Fez Terrashaard TerrasXXL

Schoorsteen verlengen

Optie twee, die ook vaak wordt gebruikt, is om een terrashaard te installeren in een serre, of onder een afdak. Hierbij gelden dezelfde regels als bij een schoorsteen binnen. Er is dan een goede afvoer nodig van de rook. Bij alle terrashaarden van Livin Flame is het mogelijk om de schoorsteen hiervoor te verlengen, zodat deze door het dak kan worden gestoken. Houdt er daarbij wel rekening mee dat de plaats van de kachel redelijk definitief is en eigenlijk niet meer kan worden verplaatst.

Materiaalsoort

Bij het kiezen van de juiste terrashaard zijn is ook de materiaalsoort van belang. Zo kunt u haarden kopen van gietijzer, of roestvrij stoel. Maar ook van steen, beton of van klei en leem. Al deze soorten hebben uiteraard hun voor- en nadelen. Daarbij spelen twee belangrijke punten een rol. De eerste is de prijs en de tweede is de kwaliteit.

Leem/klei

De goedkoopste variant is de buitenkachel van leem en/of klei. Dit wordt ook wel de `Mexicaanse` kachel genoemd. In veel Latijns-Amerikaanse landen gebruiken mensen namelijk dit soort kachels om hun eten op klaar te maken. Behalve dat deze terrashaard goedkoop is, ziet hij er ook nog eens fraai uit. Afhankelijk van de prijs kunt u kiezen voor een kleine of een grotere kachel. Bij een groter exemplaar kunt u waarschijnlijk de schoorsteen verwijderen, zodat u hem ook kunt gebruiken als barbecue. Uiteraard heeft deze kachel ook een groot nadeel. Klei en leem kunnen zeer slecht tegen vocht. Het is dus niet aan te raden om de kachel open buiten te plaatsen, maar het liefst onder een afdak, zodat hij beschermd is tegen de regen.

Roestvrij staal

De meeste terrashaarden worden gemaakt van roestvrij staal, ook wel rvs genoemd. Dit is een legering van chroom, nikkel, ijzer en koolstof. Het chroom speelt een belangrijke rol. Als dit in contact komt met zuurstof, dan zorgt het voor een typische roestlaag, dat het materiaal eronder beschermd. Ideaal dus voor een terrashaard. Een extra voordeel is dat beschadigingen meestal geen probleem zijn, aangezien het roestlaagje zichzelf hersteld. Wel moet u oppassen met te sterke schoonmaakmiddelen. Daar kan het chroom dan weer niet tegen.

Cortenstaal

De duurdere variant op rvs is cortenstaal. Hierover ontstaat regelmatig verwarring, omdat het lastig is deze te onderscheiden van roestvrij staal. Dat is logisch, want ook cortensstaal is een legering, bestaande uit koper, ijzer, fosfor, chroom, silicum en nikkel. In verhouding met rvs is cortenstaal sterker en gaat het wat langer mee. Toch moet ook corten het hebben van het roestlaagje dat ontstaat door het chroom. Ook hierbij moet u dus oppassen met schoonmaken. Corten is verder vooral geliefd door de roestige uitstraling die het heeft. U vindt het zowel bij vuurkorven als buitenkachels

Gietijzer

Ook gietijzer is een veel gebruikt materiaal bij vuurkorven en terraskachels. Vooral de meer traditionele modellen vuurkorf of kachel worden hier vaak van gemaakt. In tegenstelling tot cortenstaal of roestvrij staal moet je gietijzer wel beschermen tegen de regen. Anders gaat het roesten. Hiervoor kunt u hem uiteraard onder een afdak zetten, of een beschermhoes kopen. Verplaatsen is lastiger omdat gietijzer erg zwaar is. Tot slot kan het verstandig zijn om het gietijzer te voorzien van brandwerende verf. Gewoon voor het geval dat.

Brandstof

Een laatste, maar niet onbelangrijke, afweging is het soort brandstof dat u gaat gebruiken. De meeste kachels en vuurkorven worden gestookt op hout, maar ook kolen of bio-ethanol zijn natuurlijk mogelijk. Deze laatste wordt vooral gebruikt bij sfeerhaarden. Het is namelijk niet geschikt om mee te barbecueën. Gaat u een buitenhaard kopen, dan is het in ieder geval zaak om een behoorlijke voorraad hout in huis te hebben. Houdt daarbij rekening met het feit dat dit nogal wat opslagruimte kost en dat het hout zeer droog bewaard moet worden. Goedkoper hout heeft zelfs vaak nog tijd nodig om uit te drogen.

Alleen onbewerkt hout

Hout is daarbij wel het goedkoopste materiaal en ook het meest geliefde. Houdt er wel goed rekening mee dat er niets door het hout is gemengd, zoals lijm of verf. In dat geval kunt u namelijk last krijgen van stankoverlast en kan het op uw longen slaan. Ook de buren zullen hier ongetwijfeld minder van gediend zijn. Toch zijn terrashaarden een zeer leuke en praktische aanvulling op uw tuin. Als u eenmaal een haard van terrasxxl heeft wilt u nooit meer zonder.

Klik hier om het aanbod van TerrasXXL te bekijken!
Livin Flame Mani Terrashaard TerrasXXL