wat is een kamado terrasxxl legt het uit

Een kamado in elke tuin

Sinds enkele jaren is een kamado barbecue niet meer weg te denken uit de tuin van elke barbecue-liefhebber. Je hebt er zeker al wel eens eentje gezien, zo’n een barbecue in de vorm van een ei. Maar wat is dat nu eigenlijk, een kamado bbq? En waarom moet jij er ook absoluut één hebben deze zomer?

Wat is een kamado barbecue?

Een kamado is een keramische barbecue in de vorm van een ei. Hij heeft een deksel en dat is altijd gesloten tijdens het grillen. Kan je je nog niet helemaal voorstellen hoe een kamado eruit ziet, kijk dan snel eens op TerrasXXL, daar zie je talrijke modellen. Vooraleer je je deze grill aanschaft, moet je weten hoe hij werkt en wat je erop kan bereiden. En dat leggen wij van TerrasXXL graag aan je uit. Daarna ben je klaar voor de aanschaf.

Yakiniku Grill 16 Inch MEDIUM inclusief onderstel en zijborden

Hoe werkt een kamado bbq?

Een kamado is gemaakt van gebakken en geglazuurd keramiek. Dit keramiek zorgt ervoor dat je in de grill heel goed een constante temperatuur kan bewaren. Je kan de temperatuur ook heel nauwkeurig, tot op de graad, regelen. Een kamado barbecue werkt net als een klassieke bbq op houtskool, maar hier is dat tegelijk ook het enige wat je mag gebruiken. Adere aanmaakmiddelen geven geur, smaak en chemische producten af, en dat is niet goed voor het keramiek en voor je bereiding.

Wat is het verschil met een klassieke barbecue?

Je kan gerust stellen dat een kamado een uitgebreide en luxueuze uitvoering is van de klassieke bbq. Met zo’n ei-vormige bbq in je tuin, zullen alle buren maar wat graag eens een stukje vlees komen proeven. Op een klassieke bbq leg je een grill, waar je met een kamado ook kan bakken, stomen, roken en ‘slow cooking’ toepassen. Een ander belangrijk verschil is de regeling van de temperatuur. De temperaturen in het keramische ei gaan veel hoger dan bij een klassiekebbq, en je kan ze goed constant houden. Een kamado gaat ook erg lang mee, veel langer dan een gewone barbecue. De prijs ligt doorgaans ook wel hoger, maar is zeker redelijk voor een dergelijk toestel. Ben je benieuwd naar de prijzen van een kamado? Kijk dan zeker eens in de webshop van TerrasXXL.

Waar komt de kamado vandaan?

Deze moderne en luxueuze grill is afkomstig uit Japan. De eerste versie van de kamado was een ronde, aarden pot met deksel die werd gebruikt om rijst te stomen. Vanuit Japan is dit concept overgewaaid naar de VS en daarna ook in Europa populair geworden. De aarde werd ingeruild voor het stevigere keramiek en intussen kan je een kamado voor veel meer toepassingen gebruiken dan alleen maar rijst koken. Je kan er pizza of brood in bakken, groenten of vis stomen, soep bereiden of vlees heel langzaam garen. En dat alles met een heerlijke authentieke bbq smaak.

Hoe maak je een kamado aan?

Om deze grill aan te maken, mag je enkel grote stukken zuivere houtskool gebruiken. Het is belangrijk dat er niet teveel gruis tussen zit. Je mag enkel zuivere houtskool gebruiken, omdat dat geen chemische stoffen bevat. Chemische stoffen tasten de keramiek van de bbq aan, en dat wil je natuurlijk niet. Andere brandstoffen of aanmaakproducten beïnvloeden dan weer de smaak van je bereiding, en geven meer ronddwarrelend as af. De kamado mag niet te snel warm worden, want dan kunnen er barsten komen in de keramiek. Zeker als je je toestel voor het eerst gebruikt, moet je de temperatuur zeer geleidelijk aan opdrijven.

Is een kamado gebruiksvriendelijk?

Deze luxueuze grill gebruiken vraagt wel wat oefening, maar is niet echt moeilijk. Met het ventilatierooster kun je de temperatuur tot op de graad regelen, en vooral dat vraagt wat ervaring. De temperatuur doen stijgen is makkelijker dan de temperatuur doen dalen, dus nog een extra reden om de temperatuur langzaam aan op te drijven. Voor het gebruik en het onderhoud van de kamado zijn er heel wat accessoires beschikbaar, zoals een afdekhoes en een zijtafeltje. Neem zeker eens een kijkje op TerrasXXL om het aanbod te ontdekken.

Yakiniku Grill TerrasXXL

Een kamado, die wil ik hebben!

Ben je overtuigd dat een kamado echt iets voor jou is? Wil je hem absoluut zo snel mogelijk in je eigen tuin? Kijk dan op TerrasXXL naar de verschillende modellen en uitvoeringen, en plaats vandaag nog je bestelling. Veel plezier bij het grillen!

Bekijk de kamado’s van TerrasXXL